Pengikut

Halaman

Selasa, 9 Februari 2010

9 Perkara Dari Orang Islam Yang Menggegarkan Dunia

1. Pembedahan

Sekitar tahun 1000 masihi, Doktor Al Zahrawi telah mengarang dan menerbitkan 1500 muka surat ensiklopedia bergambar tentang cara-cara melakukan pembedahan yang kemudiannya dijadikan sebagai asas rujukan pihak negara Eropah selama lebih dari 500 tahun. Antara penemuanya iaitu larutan usus kucing yang digunakan sebagai benang jahitan untuk pembedahan, sebelum melakukan operasi kedua untuk memindahkan jahitan pada luka. Dia juga pernah dilaporkan melakukan pembedahan caesar dan telah mencipta alat penyepit untk pembedahan. (Untuk rekod : Pembedahan pertama telah dilakukan lebih dari 1400 tahun dahulu iaitu ketika Malaikat Jibrail membelah dada Nabi Muhammad S.A.W)

2. Kopi

Ketika ini rata-rata penduduk dunia meninati akan aroma kopi yang amat menyenangkan. Kopi sebenarnya mela ditemui di Yaman pada sekitar abad ke-9. Pada awal penggunaan kopi hanyalah untuk membantu para sufi dan ulama berjaga malam untuk melakukan ibadat. Kemudiannya kopi telah dibawa ke Mesir oleh para pedagang sehinggalah diminati oleh seluruh kaum. Pada abad ke-13 kopi telah sampai ke Turki, tetapi ketika abad ke-16 semasa kacang mulai direbus di Eropah, kopi dibawa ke Itali oleh pedagang Venesia.


3. Mesin Terbang

Abbas ibn Firnas adalah orang pertama yang mencuba membuat model dan menerbangkan mesin terbang. Di abad ke-9 beliau telah mereka cipta lelayang sayap yang bercirikan asasnya seekor burung. Dalam percubaannya pertama kalinya yang terkenal di Cordoba Sepanyol, Firnas terbang tinggi selama beberapa saat sebelum kemudian jatuh ke tanah dan mengakibatkan beliau patah tulang belakang. Ciptaanya yang dibuat secara tidak langsung menjadi inspirasi bagi seorang seniman Itali iaitu Leonardo da Vinci ratusan tahun kemudian.4. Universiti

Pada tahun 859 seorang puteri muda bernama Fatima al-Firhi melah mengilhamkan sebuah universiti pertama di Fez Maroko. Saudara perempuan kandungnyanya, iaitu Miriam pula telah mendirikan sebuah masjid yang indah secara bersama dan membentuk masjid dan universiti al-Qarawiyyin dan beroperasi selama lebih dari 1,200 tahun kemudian. Hassani mengatakan dia berharap orang akan ingat bahawa pelajaran adalah intipati utama umat Islam dan cerita tentang al-Firhi bersaudara akan menjadi sumber inspirasi wanita muslim di mana pun di dunia.


5. Al-jabar

Kata al-jabar berasal dari judul kitab matematik terkenal Persia pada abad ke-9. 'Kitab al-Jabr Wal-Mugabala', yang telah diterjemahkan ke dalam buku 'The Book of Reasoning and Balancing'. Membangun sistem akar puak Yunani dan Hindu, aljabar adalah sistem pemersatuan untuk nombor rasional, nombor tidak rasional dan gelombang magnitud. Pengiraan matematik lainnya, Al-Khwarizmi juga orang yang pertama memperkenalkan konsep angka menjadi bilangan yang ekuatan.


6. Optik

"Banyak kemajuan terpenting dalam bidang optik datang dari dunia muslim," Kata Hassani. Diantara tahun 1,000 masihi , Ibn al-Haitham telah membuktikan bahawa manusia melihat objek dari pembiasan cahaya dan masuk ke mata, memecahkan dan mnetang teori yang dikemukan oleh Euclid dan Ptolemy bahawa cahaya dihasilkan dari dalam mata sendiri. Ahli fizik muslim lainnya juga telah menemukan fenomena pengukuran kamera di mana dijelaskan seperti mata gambar dapat terlihat dengan hubungan antara optik dan otak.7. Muzik

Muzik dari negara muslim adalah asas kepada muzik moden dieropah masa kini. Di antara kebanyakan alat instrumen yang hadir ke Eropa melalui timur tengah adalah lute dan rahab, iaitu nenek moyang kepada biola. Skala nota muzik moden juga dikatakan berasal dari alfabet Arab.8. Berus Gigi (Bersugi)

Menurut Hassani, Nabi Muhammad SAW adalah manusia pertama yang mempopularkan penggunaan berus gigi pada tahun 600 masihi. Rasulullah menggunakan ranting pokok Miswak, untuk membersihkan gigi dan menyegarkan nafas. Khasiat kandungan yang terdapat dalam ranting Miswak juga digunakan dalam ubat gigi moden.


9. Sistem Engkol

Banyak asas sistem otomatik moden pertama kali berasal dari dunia muslim, termasuk pemutar yang menghubungkan sistem. Dengan menggabungkan dan menukarkan gerakan memutar dengan gerakan lurus, pemutar menjadikan objek berat di angkat atau ditarik menjadi lebih mudah. Teknologi tersebut ditemukan oleh Al-jazari pada abad ke-12, kemudian digunakan dalam penggunaan asas terutamanya basikal sehingga kini.


Sepatah dua :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan