Pengikut

Halaman

Jumaat, 19 Februari 2010

Loga dan Masud Tersirat


Sesebuat syarikat besar sanggup membayar berjuta-juta ringgit kepada pencipta logo, tapi tahukah anda yang ada kebanyakan logo mereka dimaksukkan sekali dengan persembahan kepercayaan dan persembahan syaitan yang disembunyikan dalam logo-logo mereka.

1. Alfa Romeo

Alfa Romeo adalah salah sebuah syarikat menbuat kereta dari eropah, yang kita hendak bincangkan, bukanlah syarikat itu tetapi logonya. Digambarkan hanya dengan samar-samar yang seekor ular besar yang memakai mahkota seolah-olah sedang memakan tubuh seseorang. Kalau dilihat dari sejarah asal, memanng jelas kelihatan gambaran seekor ular bermahkota sedang memakan manusia.

Cerita disebalik penciptaan logo ini bermula pada tahun 1910. Romano Cattaneo telah diberi tugas mencipta logo untuk sebuah syarikat membuat kenderaan. Ketika menunggu kereta di Piazza Castello, Milan, dia terlihat gambar pada pintu keluarga Visconti. Gambaran “biscione” iaitu ular yang sedang makan anak manusia. Mengikut sejarah “biscione”, ianya merupakan legenda di awal abad 5 masihi, mengatakan manusia yang dimakan itu bernama Moor, ketika era perang salib. Jika lagenda itu betul, siapa yang dimakan oleh ular itu? dan apakah jenis ular besar itu?

Lambang di Milan Central Station. Seekor ular besar menelan seorang kanak-kanak... mengerikan. Beberapa penulis hal kepercayaan menyatakan bahawa ular itu sebenarnya merupakan kundalini (Shakra ular) yang makan sifat manusia. Mungkin. Tetapi kenapa simbol ini juga boleh dijumpai didepan halaman rumah Berlusconi?


Seperti gambar diatas, halaman rumah Sylvio Berlusconi (PM Itali-red) dengan gambar ular memakan manusia.   Satu penelitian dibuat oleh redicecreations.com menunjukan bahawa simbol atau logo ini juga terdapat pada kaum Aztek. Kalau dulu mungkin simbol ini hanyalah dianggap biasa tetapi sekarang lebih bermaksud kepada golongan elite atau syarikat besar untuk menunjukan kekuasaan mereka. Beberapa karya seni yang menggabungkan ular dan manusia.


Waddesdon Manor (Rothschild Estate), France
2. Vodafone


Logo yang sering mengundang kontroversi kerana terang-terang terdapat tiga angka 6 didalamnya. Bolehkah anda mengesannya?

Seperti yang sering kita ketahui, 666 adalah lambang syaitan/binatang dalam kebanyakan kitab. Selalu dihubungkan dengan syaitan dan antikristus. Penelitian yang dibuat menunjukan bahawa angka 666 melambangkan segala-gala hal keduniaan. Pemilik-pemilk Vodafone tidak peduli tentang perkara ini malah mereka seringkali mengeluarkan iklan yang semakin teranang-terangan menggambarkan angka 666 :


Bolehkah anda nampak dengan jelas 666???


Vodafone logo.
Apa yang tak kena dengan logo mereka??.

 
Sepatah dua :
Sebenarnya, terang-terang kedua-dua logo ini melambangkan
kristian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan